Serviks (rahim ağzı) kanseri; dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olup, meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde 3. sıradadır. Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliği; erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmesidir.
Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks kanserinde, invazif kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından tarama yöntemleri önemli bir noktayı oluşturmakta olup, yapılacak taramalarla servikal patolojileri henüz preinvaziv evrede iken tespit edilerek buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürmek amaçlanmaktadır.
2014 yılı Ağustos ayı itibari ile ülkemizde ve ilimizde 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir kez Toplum Tabanlı Rahim Ağzı Kanseri Taraması HPV-DNA kitleriyle yapılmaya başlanmıştır. Müdürlüğümüz tarafından, Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarına; meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri taramalarının daha verimli olması, rahim ağzı kanserinin tarama süreci ve numune alımı konularında HPV’de erken tanı ve örnek alımı eğitimi verilmiştir.