Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein neden olmaktadır. Genetik bir hastalıktır ve insan yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Hastalığıntek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında; Çermik, Çınar, Kulp ve Silvan ilçelerimizde İlçe Sağlık Müdürlükleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliği ile bir araya gelen çölyaklı öğrencilere, öğretmenleri ve ailelerine çölyak hastalığı ile ilgili eğitim verilmiş, eğitim sonunda İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Birimi tarafından hazırlanan ve içeriği glutensiz ürünlerden oluşan çantalar hediye edilmiştir.