9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ KAPSAMINDA TRT KÜRDİ'YE KONUK OLDUK.
10 Mayıs 2019




    Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir  sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein neden olmaktadır. Genetik bir hastalıktır ve insan yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Hastalığıntek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.

   Her yıl 9 Mayıs günü, Dünya Çölyak Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda; Sur İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Tarık DURGUN tarafından TRT Kürdi’de Çölyak Hastalığı hakkında bilgilendirme yapılmış ve Çölyak hastalığının tedavisine yönelik beslenme önerilerinde bulunulmuştur.

  • WhatsApp Image 2019-05-09 at 12.44.19.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-05-09 at 12.44.18 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2019-05-09 at 12.44.17.jpeg