8 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ
Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada ve ülkemizde “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanmaktadır.Dolayısıyla böbrek hastalıkları ile ilgili farkındalık faaliyetleri düzenlenmektedir.
Böbrek hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde erişkinlerin yaklaşık %10’unda bir çeşit böbrek hasarı olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı büyük bir tarama çalışması sonucunda, her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir.
Kronik Böbrek Hastalığı Nedir?
Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir. Bu durum vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkarır. Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar. Herkes bu basit testleri yaptırmalıdır.
Kronik Böbrek Hastalığın Belirtileri Nedir?
Yüksek tansiyona bağlı baş ağrısı, idrar yapmada güçlük veya yanma, kanama nedeniyle idrarın kırmızı-kahverengi olması, geceleri sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, göz etrafında veya bacaklarda şişlik, susama hissinde artma, halsizlik, iştahsızlık, cilt renginde değişiklik, uyku bozuklukları, kaşıntı, bulantı ve kusma, ayaklarda his bozuklukları ve nefes darlığı gibi şikayetler erken tanı belirtileri olabilir.
Kronik Böbrek Yetmezliği açısından yüksek risk grubundaki bireyler;
-Diyabet(Şeker) hastaları
-Hipertansiyon(Tansiyon yüksekliği) olan hastalar
-Şişmanlar/ Obezler
-Sigara içenler
-Yüksek tansiyonu olan gebeler
-50 yaşın üzerindeki bireyler
-Ailede şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve böbrek hastalığına ilişkin öyküsü olanlar
-Diğer böbrek hastalığı bulunan bireyler
Kronik Böbrek hastalığından korunmak için;
-Düzenli egzersiz yapılmalı,
-Sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığı korunmalı,
-Tuz azaltılmalı,
-Yeterli sıvı alınmalı,
-Hekimin tavsiye etmediği ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmalı,
-Sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalı,
-Kan basıncı ve kan şekeri düzenli olarak ölçtürülmeli,
-Risk grubunda iseniz, böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmenizi öneririz.
Hastalık erken dönemde saptanır, uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.
‘’Sağlıklı Böbrekler için Sağlıklı Yaşam’’
FAZLA KİLOLARINIZ SADECE AYAKLARINIZI DEĞİL BÖBREKLERİNİZİ DE YORAR!