OCAK AYI SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ ETKİNLİKLERİ
Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ocak ayında Serviks Kanseri ile ilgili ilimizde farkındalık etkinliklerinin yapılması istenmiştir. Bu amaçla Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından Ocak ayı Serviks Kanseri etkinlikleri koordine edilmektedir.
Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Erken tanı ile etkin tedavisi mümkündür.Dünyanın her tarafında kadınlar serviks kanserinden rahatsızdır. Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölmektedir. Serviks kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür. . Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliği erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmesidir. Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks kanserinde, invazif kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak Taramalarla; servikal patolojileri henüz preinvaziv evrede iken tespit edip etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle, invaziv kanser sıklığını buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürmek amaçlanmaktadır. Serviks Kanserinin erken tanısında toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak önemlidir. Serviks hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında serviks kanseri oluşmaktadır. Serviks kanserinin nedeni, insan papilloma virüsüdür (HPV). Yaklaşık 100 HPV tipi mevcuttur. Çoğu düşük riskli tipler olup ancak göz ardı edilebilir. Ancak yüksek riskli tipleri serviks kanserine yol açabilen anormal hücrelerin gelişmesine neden olabilmektedir. Gerçekten serviks kanseri olgularının çoğuna iki tip HPV (HPV 16 ve 18) neden olmaktadır. Serviks kanseri olgularının aşağı yukarı % 70’inde bu iki tip bulunmuştur.
Risk Faktörleri
Serviks kanserine yol açan bazı risk faktörlerinden kaçınmak mümkündür.
- HPV (human papilloma virüs insan papilloma virüs)
- Cinsel Öykü
- Doğum Kontrol Hapları
- Sigara
- Diyet
Serviks Kanserinden Korunma
Bir kişinin kansere yakalanma olasılığını artıran faktörlere, risk faktörleri, buna karşın kanser gelişim riskini azaltan faktörlerse koruyucu faktörler denir. Genetik faktörler gibi bazı risk faktörlerinin ortadan kaldırılması mümkün değilken diyet, sigara gibi bazı risk faktörlerinin önlenmesi mümkündür. Kanserden korunma önlenebilir risk faktörlerinin azaltılıp, koruyucu faktörlerin artırılarak kanser gelişim riskinin azaltılmasıdır.Pap-smear testi ile serviks kanseri riski oldukça azalmıştır.
Tarama
Erken tanı için Tarama ile serviks kanseri riski oldukça azalmıştır, düzenli aralıklarla test yaptırılmalıdır. Ulusal kanser tarama programına göre, serviks kanseri için tarama 30 yaştan sonra başlamalı ve 65 yaşa kadar 5 yılda HPV-DNA testi bir tekrarlanmalıdır. 30-65 yaş arası her kadına jinekolojik muayene yapılarak, HPV-DNA numunesi alınmaktadır. Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığınca yapılan Serviks Kanseri Tarama programı çerçevesinde Kanser Birime Teslim edilen HPV-DNA Numuneleri Müdürlüğümüzce Ankara’da kurulan «ULUSAL HPV LABORATUVARI» na gönderilmektedir.
Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri taraması için 30-65 yaş arasındaki kadınlara, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde Ücretsiz yapılmaktadır.
KENDİNİZİ VE YAKINLARINIZI BİR HPV TESTİ İLE RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI KORUYABİLİRSİNİZ. AİLE HEKİMİNİZE YA DA KETEM’LERE BAŞVURUN.