Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Bakanlığımız tarafından yapılan "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" sonuçlarına göre toplumumuzun %’80'nin hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.
Yapılan araştırmalar ışığında; Ülkemizde de fiziksel aktivite düzeyini artırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır.
Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın içeriği toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri de kapsamaktadır. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. (Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir)
Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması önem arz etmektedir. Bu kapsamda 81 ilimizde İl Sağlık Müdürlüklerimiz tarafından 3-4 Ekim günlerinde “Dünya Yürüyüş Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmakta iken bu yıl Covid-19 nedeni ile geniş katılımlı etkinlikler planlanmamıştır.
Ancak Uluslararası "Herkes için Spor Federasyonu" tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında covid-19’un getirdiği küresel salgının toplumu, fiziksel aktivite/spor camiası ve sağlık sistemlerimizi dünya çapında etkilemesine rağmen bu salgını yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin dünyayı birleştirme gücünden hareketle “Küresel Harekete Katıl” çağrısı yapmaktadır.
Bu kapsamda Müdürlüğümüz, düzenli yürüyüş yapmanın bağışıklık sistemini güçlendirmesinde yararı olduğundan hareketle, maske ve sosyal mesafeye uygun şekilde vatandaşlarımıza Fiziksel Aktivitenin önemini anlatmak, kişisel hijyen, maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralının önemini bir kere daha hatırlatmak için Diyarbakır Pedaldaşlar Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü eş koordinasyonu ile bisiklet etkinliği düzenlemiştir. Diyarbakır Pedaldaşlar Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri ve Müdürlüğümüz çalışanları sosyal mesafe kurallarına uyarak polis ekipleri eşliğinde yaklaşık 5 kilometrelik şehir turu yapmıştır.
Etkinlikte Müdürlüğümüz tarafından katılımcılara maske dağıtımı yapılmıştır.