NRP Eğitimi
18-20 Eylül 2019 tarihleri arasında NRP Eğitimi yapıldı
Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir.
Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.
Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı eğitimleri Diyarbakır ilinde yapılmıştır.
18-20 Eylül 2019 yılında düzenlenen eğitime Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları, Asistanlar, Pratisyen Hekimler, Ebe, Hemşire ve ATT’den oluşan toplam 18 sağlık personeli katıldı.
Sertifika törenine Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr Sait Avar ve Halk Sağlığı Başkanı Dr Zülfü Barış Şahin katıldı. Kapanış konuşması Kurs sorumlusu Dr. Mehmet Şerif Demir tarafından yapıldı. Kurs sonunda yapılan Pratik ve Teorik sınavları başarı ile tamamlayan katılımcılara Eğitimciler tarafından sertifikalar verildi.