Dünya İntiharı Önleme Gününde TRT GAP Diyarbakır Radyosuna konuk olduk



10 Eylül "Dünya İntiharı Önleme Günü" dolayısıyla; Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birim Sorumlusu Psikolog Onur Börtüçene ve İl Ambulans Servisi Başhekimliğimizde görevli Psikolog Aysel Tekin  TRT GAP Diyarbakır Radyosuna konuk oldu.

Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre, 15-29 yaş arası gençlerde trafik kazalarından sonra en çok görülen ikinci ölüm sebebi olan intihar nedeniyle her 40 saniyede bir kişi ve her yıl 800 bin kişi hayatını kaybediyor.

Yapılan çalışmalarda göstermektedir ki; intihar eden kişiye kendini yakın hissedenler üzerinde bu olayın oluşturduğu psikiyatrik etkinin çok daha ağır olduğu ve intihar eden tek bir kişi, 135 kişi üzerinde sarsıcı bir etki meydana getirmektedir.

İntihar ile depresyon ve alkol kullanımı gibi akıl sağlığı ile ilişkili sorunlar arasında bir ilişki gözlemlense de çok sayıda intiharın; Stres, mali sıkıntı, ayrılık, kronik bir acı ya da hastalık gibi kriz anlarında meydana geldiği belirtilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre de; çatışma alanlarında yaşayan, felaketlere, şiddete, tacize, kayba maruz kalan kişiler de riskli gruplar arasında sayılıyor.

İntiharın Önlenmesi Konusunda Toplum Ne Yapabilir?

  • En önemli şey konuşmak: Ruh sağlı çalışanları  intiharla ilgili konuşmanın doğru ya da yanlış bir yolu olmadığını, önemli olanın bu konuyla ilgili konuşmak olduğunu vurguluyor. Risk altındaki kişiyi yargılamadan dinlemek, duygularına ve içinde bulunduğu duruma odaklanarak onu anladığımızı göstermek ve profesyonel bir yardım almasını sağlamak en önemli husustur.
  • Stresle baş edebilme becerileri geliştirmek: Özellikle gençlerin hayatın getirdiği stres kaynaklarıyla mücadele edebilmesi için okullarda verilecek eğitimle bu durumdaki bireylerin, profesyonel bir yardım almasını sağlama konusunda farkındalık oluşturulmalıdır.
  • Risk altındaki kişileri yalnız bırakmamak:  İnsanların çevresinde başka insanlar olsa da yalnız hissedebileceğini düşünerek bu kişilerin destek göremedikleri zaman dayanamayacak gibi hissedebileceklerini bilerek onlara destek olunmalıdır.
  • Ve; Sağlık görevlilerine intihara meyilli davranışları tespit etmesi ve harekete geçmesi için eğitim verilmelidir.