1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASI
02 Nisan 2019

         1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASI

Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen ortak bir isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise şudur: “Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması”. Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemidir. Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.

Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir. Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bundan dolayı “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkin ve verimli olarak, toplumda farkındalık oluşturacak ve halkı bilinçlendirecek etkinliklerle değerlendirilmektedir.

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir

Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde (ASM) yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. İlimizde Bağlar, Yenişehir, Bismil ve Kayapınar ilçelerimizdeki KETEM’lerde üç kanser taraması ücretsiz yapılmaktadır. Ayrıca Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahaddin Eyyübi Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Ergani Devlet Hastane’lerinde “Meme Kanseri Tarama Programı” kapsamında mamografi çekimi ücretsiz yapılmaktadır. 2018 yılında ilimizde 51.133 Rahim ağzı kanser taraması,18.660 meme kanseri taraması ve 26.084 kolon (Bağırsak) kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmıştır.