MART AYI KOLON KANSERİ FARKINDALIK AYI
07 Mart 2019

                       MART AYI KOLON KANSERİ FARKINDALIK AYI

Kalın Bağırsak Kanseri (Kolorektal Kanser)

        Kolon kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen 3. kanser türü olup  tüm dünyada genç yaşta kolon kanseri görülme sıklığı da artmaktadır.Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar olan kısmı ise kolon olarak adlandırılır.Kolondan başlayan kansere kolon kanseri, rektumdan başlayan kansere rektal kanser denir. Kolon ve rektum kanserleri bu organların iç yüzeyini örten tabakayı oluşturan hücrelerden gelişir. Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 50 yaşından sonra görülmektedir. Kadın-erkek arasında görülme sıklığı açısından pek bir fark yoktur.

Risk Faktörleri:

        Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri şunlardır;

          -Aşırı kilolu veya obez olmak

-Fiziksel olarak aktif olmamak

-Fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi (Hayvansal yağdan zengin, kalsiyum, folat ve liften fakir diyetle beslenenlerde kolorektal kanser riski artmıştır. Meyve ve sebzeden fakir beslenmek de riski artırır.)

-Alkol Kullanımı

-Sigara

-İleri yaş (Hastaların %90’ı 50 yaşından sonra tanı alır. Ortalama yaş 60’lı yaşlardır.)

-Ailede benzer kanser öyküsü bulunması. (Bir kişinin yakın akrabalarında kolorektal kanser öyküsü varsa bu hastalığa özellikle daha genç yaşta yakalanma riski artar.)

-Polipler (Bazı polipler kanserleşebilir. Bu nedenle polip çıkartılmalı ve düzenli aralıklara kontrol edilmelidir.)

-Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı (Bağırsakta iltihabi hastalığı olanlarda kolorektal kanser riski artmıştır.)

Belirtiler

Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi,bağırsakların tam boşalmadığı hissi, dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı) görülmesi veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, güçsüzlük ve yorgunluk

Tedavi: Kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde cerrahi, radyasyon ve kemoterapi başlıca kullanılan tedavi yöntemleridir. Tedavi, tümörün yerleşim yeri ve evresine göre değişmektedir.

Tarama

      50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti ile hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında kişilere, her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir.

Korunma

- Kalın bağırsak kanserini önlemek için atılması gereken en önemli adımlardan biri tarama olmakla birlikte;

- Sağlıklı kiloda kalmak ve bunu sürdürmek

- Taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek

- Posa içeriği yüksek besinlerin tüketimini artırmak,Posa içeriği en yüksek besinler sırasıyla; kuru baklagiller, tahıllar, sebze-meyvelerdir.

- Günde 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak (tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi)

- Sigara ve alkol kullanmamak

    

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR. TARAMALARINIZI YAPTIRIN.