9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü olarak halkın yoğun olarak bulunduğu avm, kıraathane, taksi durakları ve hastanelerde afiş broşür dağıtımı yapılmıştır. Günün anlamını pekiştirmek için Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Fatma ÖZDEMİR tarafından sigaranın zararları ,pasif etkilenme ve sigarayı bırakmak isteyenlerin başvuracakları yerler hakkında bilgilendirme amaçlı radyo programı gerçekleştirmiştir.
İçerdiği dört binden fazla zararlı madde nedeniyle başta kanser, kalp hastalıkları olmak üzere önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Sigara kullanımı ile birlikte sigara dumanına maruz kalanlarda risk altında olduğu, Sigara dumanındaki karbon monoksit gazının, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltması, dokuların yeterince oksijen alamaması nedeniyle egzersizde çabuk yorulma gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda ise akciğer kanseri riski 3 kat artmaktadır Dumansız Hava Sahasının sağlanması amacıyla Bakanlığımız ve Yeşilay işbirliği ile geliştirilen Yeşil Dedektör uygulaması ve Alo 184 hattı aranarak kapalı alanlarda sigara içilmesi durumunda kişiler ihbarda bulunabilecektir.
Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve kalp hızı normale döner, 24 saat sonra; karbonmonoksit vücuttan atılır. Akciğerler temizlenmeye başlar, 2 gün sonra tat ve koku alma duyusu yeniden işlev görür, 3 ay sonra akciğer kapasitesinde artış olur, 9 ay sonra bağışıklık sisteminin güçlenir ve öksürükte azalma olur, 2 yıl sonra da koroner kalp hastalığı geçirme olasılığı azalır, 10 yıl sonra ise akciğer kanserine yakalanma riski yarıya iner.
Tütün ürünlerini bırakmak isteyenler, neden bırakmak istediğinden emin olmalı, sigarayı bırakmak için kararlı olmalıdır. Daha önceden sayıyı azaltmayı denemek doğru bir davranış değildir.Tekrar başlama genellikle ilk 4-6 hafta içinde görülmesine karşın ilk 6 ay boyunca iradeyi güçlü tutmaya çalışmak ve karşılaşacağınız problemlerle (gerginlik, konulara yoğunlaşma güçlüğü) nasıl baş edileceği ile ilgili profesyonel yardım almak gerekmektedir. Sigara bırakma konusunda Profesyonel destek için Alo 171 hattı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde yer alan KETEM Sigara Bırakma Poliklinikleri hizmet vermektedir..