10 EYLÜL DÜNYA İNTİHARI ÖNLEME GÜNÜ
09 Ekim 2017

İntihar, kişinin istemli şekilde kendisinin ölümüne yol açma eylemi olarak tanımlanabilir. Sıklıkla çaresizlik hissinin sonucu olarak ortaya çıkar ve büyük oranda depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, alkolizm ve madde kullanımı gibi çeşitli ruhsal hastalıklarla ilişkili olarak görülür. Bunun yanında maddi sorunlar ve kişiler arası çatışmalar intihara sebebiyet veren stres etmenlerinin başında gelir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl dünya çapında bir milyona yakın  kişi intihar sonucu hayatını kaybetmektedir. Bunun 25 katı kadar kişi ise intihar girişiminde bulunmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası İntiharı Önleme Derneği, Dünya İntiharı Önleme Günü 2017Yılı temasını “Bir Dakikanızı Ayırın, Bir Hayatı Değiştirin” olarak belirledi.

Bu kapsamda Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapan Maddeler Şube Müdürlüğü tarafından  ilimize bağlı hizmet veren Halk Eğitim Merkezlerindeki kursiyerlere konunun önemi hakkında  eğitimler düzenlendi.

Eğer bir yakınınızda;

– Kendine zarar verme veya yaşamına son verme yönünde tehditler veya düşünceler; silah, hap veya diğer eşyaları arama girişiminde bulunmak; normalin dışında ölüm hakkında yazmak, veya konuşmak,
– Son zamanlarda artış gösteren alkol ve uyuşturucu madde kullanımı,
– Hayatta bir amacı olmadığını, yaşamanın bir anlamı olmadığı gibi düşünceler,
– Kaygılı, uyku problemleri,
– Kapana kısılmış gibi hissetme,
– Umutsuzluk hissi,
– Kendini her şeyden uzaklaştırma, içine kapanma,
– Öfkeli olma, kızgınlık, sinirlilik halleri,
– Umursamaz davranma, risk içeren tehlikeli davranışlarda bulunma, düşünmeden hareket etme,
– Ani duygu değişimleri,

– Ölüm düşüncesi ve ilgili konularla fazla meşgul olmak,
– Aniden daha mutlu ve sakin gözükmek,
– Normalde hoşlandığı aktivitelere olan ilgisini kaybetmek,
– Yakınındaki insanlarla vedalaşmak için aramak,
– Değerli eşyalarını başkalarına vermek,
– Yarım kalan ve sürmekte olan işlerine son vermek gibi belirtiler var ise en yakın zamanda “Bir Dakikanızı  Ayırın, Onu Dinleyin” ve bir ruh sağlığı uzmanı ile iletişime geçmesi için cesaretlendirin böylece bir hayat kurtarmış olursunuz.

Dr. Fatih Mehmet Aslan

Halk Sağlığı Müdürü