ULUSLARARASI LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
09 Ekim 2017

LÖSEV  (Lösemili Çocuklar Vakfı) lösemi din, dil, ırk ayırt etmez sloganını benimseyip ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey Danışmanlık Statüsüne sahip bir sivil toplum kuruluşu olarak lösemisiz bir dünya düşleyip, ayrı dilleri konuşan ama aynı kaderi paylaşan lösemili çocukları bir araya getirmek için “Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftasını”  tüm lösemili çocuklara armağan etti.

Lösemi halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur. Eğer tedavi edilmezse olay kısa sürede hastanın kaybı ile sonuçlanır.
Çocuklarda en sık görülen kanser türü lösemidir.

Lösemi en sık 2-5 yaşları arasında görülür. Bu dönem çocuklarda lenf dokusunun en aktif olduğu dönemdir. Her şeyden önce tüm kanserler gibi löseminin de genetik bir hastalık olduğunu, yani vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapıcı genlerdeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını bilmek gerekir. Bu bozulmayı kolaylaştıran bazı faktörler vardır. Bunlar:  radyasyon, bazı virüsler, bazı kimyasal maddeler ve bazı genetik hastalıklar olarak sıralanabilir.

Löseminin klinik belirtileri birçok hastalık ile karışır. Halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinden kanama, karında şişlik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak ağrıları bunlar arasında sayılabilir. Bunlardan birinin veya birkaçının olması durumunda bir çocuk kan ve kanser hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. 

Lösemi, çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir. Günümüzün modern tedavi protokolleri ile akut löseminin genel anlamda tedavi şansı %70-75 dir. Bazı lösemi tiplerinde bu oran %90 ın üzerine çıkmaktadır.

Lösemi, son derece uzun bir tedavi gerektirmektedir. Tedavi sonucunda % 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir.

Lösemili çocuklar bizim gerçek kahramanlarımız ve kahramanlar özel bir haftayı hak ediyorlar.

Dr. Fatih Mehmet ASLAN

                                                                                                  Halk Sağlığı Müdürü