Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Yapılması Gerekenler İçin Verilen Eğitim
06 Ekim 2017

           Günlük yaşamımızda kullandığımız cep telefonları, yüksek gerilim hatları, bilgisayar, elektrikli aletler yaşamımızı kolaylaştırmakta bize önemli olanaklar sunmaktadır. Her teknolojinin uygun kullanılmadığında sağlığa zarar verebileceği unutulmamalıdır. İnsan sağlığına İyonize edici radyasyonun etkileri bilinmekle birlikte iyonize edici olmayan radyasyonun etkileri ile ilgili (cep telefonu, baz istasyonu vb.) birçok Uluslararası kuruluşun çalışmaları bulunmaktadır. Yürütülen çalışmalar sonucunda maruziyet sınırları belirlenmiştir. Bizler bu tür ürünleri ihtiyacımız kadar ve kullanma talimatları doğrultusunda nasıl kullanmamız gerektiğini Halkı bilinçlendirmek için Elektro Manyetik Alan ve Sağlığa Etkileri;
Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgar olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir.
           Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Hava gazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
         Vücudumuzun yüzde 55’den 85’e varan bir kısmını oluşturan ve birçok metabolik olayda etkili olan suyun sağlıklı bir şekilde nasıl tüketmemiz gerektiğini ve bu konuda Halkın bilinçli Sağlıklı Su Tüketimi konularında Diyarbakır  Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şubemizin personellerinde Ebe Hayat AKMEŞE, Çev. Sağ. Tek. Musettin AKMEŞE tarafından  28.09.2017 tarihinde  Diyarbakır Kulp İlçesi Kulp İlçe M.E.M. Konferans salonunda toplam 163 kişiye Halk eğitimleri verilmiştir.

2.jpg

3.jpg