GAZİ YAŞARGİL İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR

Güncelleme Tarihi: 18/02/2019

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, doğuştan işitme engelli 2,5 yaşındaki Yaren Sırma adlı hasta ameliyatla yerleştirilen biyonik kulak sayesinde artık duyabiliyor.

Kulak burun boğaz uzmanı Doç. Dr. Ferit Akıl ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla, biyonik kulağın (koklear implant) bir parçası, 2,5 yaşındaki Sırma'nın iç kulağına yerleştirildi. Bir ay sonra ses alıcısı, kablo ve mikrofondan oluşan dış parça da kulak arkasına yerleştirilmesinin ardından seslerin iç kulaktan beyne iletimi başlatıldı.

Sırma, kulak arkasına yerleştirilen cihaza gönderilen ilk sese ağlayarak tepki verdi. Duyduğu ses karşısında şaşıran Sırma'nın tepkisi, ailesi ve hastane çalışanlarını mutlu etti.

Doç. Dr. Ferit Akıl yaptığı açıklamada; “Çocuğumuzun ilk sesi duyması için cihazın dış ünitesini taktık. Çocuğa ilk etapta düşük seviyede ses verildi, işittiği fark edildi. Ağlayarak ve cihazı tutarak tepki verdi. Konuşma süreci yeni doğan bir çocuk gibi.

Biyonik kulak, işitme kaybı teşhisi konulan çocuklara Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak uygulanıyor. Yaren, ailesinin de desteğiyle ileride yaşıtları gibi işiten ve konuşan bir çocuk olacak.

Doğuştan işitme engeli olan çocuklarda erken dönemde ameliyat, çocuğun seslere alışması ve bunu konuşmaya dönüştürmesi açısından olmazsa olmazdır. 10 yaşında takılan cihazın çocuğa hiçbir faydası olmayacaktır. 6 yaşından sonra da faydası yok denecek kadar azdır. Bunu önlemek için Yeni doğan bebeklere ailelerin mutlaka işitme testi yaptırması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Yaren'in annesi Sibel Sırma ise 1,5 yaşına kadar çocuklarındaki durumu fark edemediklerini söyledi.

Durumu anlayınca hemen hastaneye başvurduklarını belirten Sırma, şunları kaydetti:

"Testten sonrasında duymadığını öğrendik. Daha sonra ameliyat oldu. İlk duyduğunda korktu, sonra sakinleşti. Cihazı sahiplendi. Bana bile dokundurtmuyor. Sürekli eli kulağında söylediklerimizi dinliyor. Bana 'anne' diyebilecek. Beni duyacak olması çok güzel."

• WhatsApp Image 2019-02-18 at 12.38.26(1).jpeg
  • WhatsApp Image 2019-02-18 at 12.38.26.jpeg