1-7 MART YEŞİLAY HAFTASI
01 Mart 2018


                                                                                      1.png 

Yurdumuzda alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanımına karşı olanlar, 5 Mart 1920 tarihinde Hilâli Ahdar Derneğini kurdular ve Hilâli Ahdar, daha sonra Yeşilay adını aldı. Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1 – 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılarak halkın bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini artırmak hedeflenmektedir.
Dünyada ve Türkiye’de ciddi bir halk sağlığı sorunu olan alkol kullanımı ve madde bağımlılığı, sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da tehdit unsuru oluşturmaktadır. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji bağımlılığı da kişi, aile ve toplumda psikolojik, sosyolojik aynı zamanda ekonomik zararlara da yol açmaktadır. 
Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararlarını toplumumuza göstermenin yanı sıra bu alışkanlıklardan korunmanın yollarını da anlatmak büyük önem taşımaktadır.
Yeşilay’ın mücadele alanları; Sigara, Uyuşturucu,  Kumar, Alkol ve Teknoloji bağımlılığı olarak belirlenmiştir.
Sigara Bağımlılığı
Bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen tütün, dünyada her yıl 6 milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara kullanımına bağlı ölümler önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. Sigara insan vücudunda akciğer kanseri, karaciğer kanseri, kalp- damar hastalıkları gibi birçok ciddi hastalığa sebep olabilmektedir. Bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan sigara bilindiği gibi yalnız içeni değil aynı ortamda bulunanları da etkilemektedir.  4207 sayılı kanun ile getirilen bazı kısıtlamalar sayesinde sigara tüketim oranında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin düzelme sağlanmıştır.
Sigara içen ve bu bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişiler Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak bu bağımlılıktan kurtulabilir ve sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilir.
Alkol Bağımlılığı
Kanda az miktarda bile olsa alkol; beyni uyuşturur, refleksleri ve dikkati azaltır, gözün odak hareketleri yavaşlar, görüş netliğinin kaybolmasına neden olur.
Teknoloji Bağımlılığı
İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durumdur.